Evaluarea Riscurilor

SERVICII

Evaluarea Riscurilor

evaluarea riscurilor

Una dintre cele mai importante obligații legale ale angajatorilor în domeniul SSM este „să dispună de o evaluare a riscurilor privind securitatea și sănătatea la locul de muncă, inclusiv a celor referitoare la grupurile de lucrători expuși unor riscuri speciale” și să „decidă care sunt măsurile de protecție ce urmează a fi luate (…)”.

Cu toate acestea, evaluarea riscurilor NU este o simplă obligație – această reprezintă fundamentul real al oricărei abordări privind gestionarea securității și sănătății și este esențială pentru asigurarea unui loc de muncă sănătos și sigur. Evaluarea riscurilor vă va ajută să identificați măsurile corecte de prevenire a riscurilor la locul de muncă și să puneți la dispoziția lucrătorilor informațiile corecte și măsurile necesare de formare profesională.

  1. ETAPA 1 Colectarea informațiilor
  2. ETAPA 2 Identificarea pericolelor
  3. ETAPA 3 Evaluarea riscului generat de pericole (estimarea probabilității și gravității consecințelor și adoptarea unei decizii privind tolerabilitatea riscului)
  4. ETAPA 4 Măsuri de planificare pentru eliminarea sau reducerea riscului. Revizuirea evaluării
  5. ETAPA 5 Documentarea evaluării riscurilor

Nu uitați să implicați lucrătorii și reprezentanții lor în acest proces – aceștia vă vor ajuta să înțelegeți riscurile existente. În plus, aceștia ar trebui informați în privința concluziilor evaluării și a măsurilor adoptate pe baza acestora.

Alte surse de informare includ analiza incidentelor anterioare, statistici în domeniul sănătății, precum și recomandări din partea autorităților naționale în materie de SSM și a asociațiilor sectoriale. Examinarea „incidentelor evitate la limită” este deosebit de utilă – acestea sunt evenimente care ar fi putut provoca răniri, boli sau pagube materiale, dar, din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat. Incidentele evitate la limită se produc frecvent la locul de muncă, dar sunt adeseori ignorate.

Cu toate acestea, astfel de incidente pot fi considerate lecții gratuite pentru prevenirea producerii unor accidente în viitor. Astfel, colectarea de informații privind incidentele evitate la limită și analizarea lor în scopul pregătirii unor măsuri corective adecvate reprezintă o bună practică de promovare a securității la locul de muncă.